Leonardo de Vinci ®

Pazīstama arī ar nosaukumiem MEIdeauri (reģistra nosaukums), Leonardo da Vinci, Leonard de Vinci.

2012.gads

2012.gads

2013. gads

2013. gads

Vēsture: Izveidojis  Meillands 1993. gadā

1993. gadā Moncā saņēmusi zelta medaļu

Klase: Floribunda, romantiskā roze.

RAKSTUROJUMS.

  • Ziedi. Vēsi rozā (bengāļu rozā- Meillanda raksturojums). Ziedi ir lietus noturīgi, īpaši tas izpaužas lietainā rudenī (2012), kad daudzām citām rozēm pumpuri un ziedi nobrūnē, bet ne Leonardo. Pārsteidzoši laba ilgnoturība grieztajiem ziediem vāzē.
  • Smarža. Pavisam viegla tējas rožu smarža, praktiski nemanāma.
  • Stumbrs. Krūmveida, vidēja auguma, vidējs dzeloņu daudzums, zari stingri, uz augšu virzīti. Tiek ieteikta kā dobes roze, kā arī pilsētu apstādījumos. Augstums x platums= 70- 150cm x 90- 120cm.
  • Ziedēšanas īpatnības. Zied visas sezonas garumā ar diezgan izteiktiem ziedēšanas un atpūtas periodiem. Ziedi turas ilgi~ 2 nedēļas un uz krūma to izskats praktiski nepasliktinās.
  • Izturība. Izturīga roze. Ziemošanas laikā temperatūra nedrīkstētu nokrist zem -20,5 ‘C, Laba izturība pret miltrasu un lapu melnplankumainību, kaut gan 2011. gadā uz rudens pusi, kad saasinājās lapu melnplankumainība, arī Leonardo dabūja.
  • Kopšanas īpatnības. Pavasarī jāizgriež vecie, slimie vai nepārziemojušie zari, kā arī zari, kuri krustojas. Pārējie dzinumi ir jāapgriež par trešdaļu vai vairāk, skatoties, cik labi ir pārziemojuši. Roze zied uz jaunajiem dzinumiem, tāpēc ir svarīga agra pavasara apgriešana, lai stimulētu jauno dzinumu augšanu.

HRONIKA.

Nopirkta un iestādīta 2009. gadā Kuldīgas dārzā. Bagātīgi ziedēt sāka 2010. gadā.

2011./2012. gada ziemu, kas citām rozēm bija ar ļoti lieliem zaudējumiem, pārlaida braši un aug labi.

2012. gadā uzziedēja 25. jūnijā. Šajā gadā roze zied īpaši krāšņi.

2013. gadā uzziedēja 18. jūnijā.

2013. gadā piešķīru rozei sava dārza skaistākās rozes un skaistākās krūmrozes titulus.

Pēc trakās ziedēšanas 2013./ 14. gada ziemu pārziemoja ne pārāk labi, taču atkopās un uzziedēja 4. jūlijā- stipri vēlāk nekā parasti.

2015. gadā rozei krīze turpinās- ne vairs izskata, ne ziedu krāšņuma. Vienīgais mierinājums- visām rozēm, kā esmu novērojis, ap 5.-6. gadu iestājas krīze. Ja to pārlaiž, tad turpinājums ir labs un stabils, kaut arī ne tik košs un bagātīgs kā līdz tam.

2016. gads, diemžēl, rozei bija pēdējais. Bēdīgā statistika turpinās- bez īpaša iemesla pēc 7 gadiem roze ņēma un iznīka. Vai ir vērts šo rozi stādīt atkal- jā, ir vērts.

Komentēt