Rose de Rescht

Pazīstama arī ar nosaukumiem Rose de Resht vai Rose de Rasht.

Rescht_2014_1

2014. gads

2014. gads.

2014. gads.

Vēsture: Rozes šķirne izveidota pirms 1900. gada, selekcionārs nav zināms. Ilgu laiku roze bija pazudusi, no jauna ieviesa Nancy Lindsay 1940. gadā.

Rescht (Rasht)–  Raštas- pilsēta Irānā pie Kaspijas jūras, kur Nansija Lindseja esot atradusi rozi, kuru nosauca par Rose de Rescht.

Klase: Damaskas roze, krūmroze.

RAKSTUROJUMS.

  • Ziedi. Piesātināti fuksiju rozā, pilni, pomponi.
  • Smarža. Spēcīga, izteikta Damaskas rožu smarža.
  • Stumbrs. Blīvs, krūmveida, kompakts, augstums x platums= 90-120cm x 75cm.
  • Ziedēšanas īpatnības. Zied visas sezonas garumā ar neizteiktiem  ziedēšanas un atpūtas periodiem, lai gan pirmais ziedēšanas vilnis ir visiespaidīgākais. Zieds nozied 3-4 dienās.
  • Izturība. Izturīga roze. Ziemošanas laikā temperatūra nedrīkstētu nokrist zem -20,5 ‘C, izturīga pret miltrasu un lapu rūsu. Izturība pret lapu melnplankumainību vidēja.

Sala izturības dēļ Zviedrijas rožu apvienība rekomendējot šo rozi kā piemērotu audzēšanai Zviedrijas ziemeļu apgabalos.

  • Kopšanas īpatnības. Piemērota kā dobes roze, kā arī dzīvžogiem un audzēšanai konteineros, labi aug arī  nabadzīgās augsnēs, pacieš ēnojumu. Pavasarī jāizgriež vecie, slimie vai nepārziemojušie zari, kā arī zari, kuri krustojas. Pārējie dzinumi ir jāapgriež par trešdaļu vai vairāk, skatoties, cik labi ir pārziemojuši. Iespējams pavairot arī no sakņu atvasēm (Hmm, interesanti, kamēr pats nepārliecināšos, sevišķi tam neticu). Tā kā roze zied uz jaunajiem dzinumiem, svarīga ir agrā apgriešana, lai stimulētu jauno dzinumu attīstību.

HRONIKA.

Nopirkta un iestādīta 200o. gados Kuldīgas dārzā. Zied labi, lai arī ne pārāk bagātīgi.

2012. gadā uzziedēja 18. jūnijā. Pirmā ziedēšanas kārta beidzās 20. jūlijā.

2012./ 2013. gada ziemu, laikam, sevišķi labi nepārziemoja, jo modās diezgan slinki, ar grūtībām, tad vēl visādi mošķi uzradās, kas centās nograuzt visu, kas graužams, arī pumpuri attīstījās lēni. Roze uzziedēja 18. jūnijā.

Uz 2014. gadu roze pārziemoja labi un uzziedēja 7. jūnijā- salīdzinoši agri.

Nu jau izzudusi, visam savs mūžs.

Komentēt